Агенция за социално развитие – ВИЖЪН

член на НАСО и EASPD

Вълнена работилница заработва в Център Вижън Арт

арттерапия вълна

Нова дейност стартира в рамките на Център Вижън Арт, гр. Варна. Участниците в нея ще имат възможност да се докоснат до тайните на стария български занаят „плъстене на вълна“.

Създаването на продукти от нетъкан текстил, наричан още „плъсти“ е традиционен български занаят, познат още в далечната ни история. Най-ранното сведение за плъстени изделия в старобългарски писмени паметници е открито през Х – ХІ в., а запазените образци са от XVІІ, XVІІІ, XІX и първата половина на XX в. Като основна суровина се използва овча вълна, която има свойството да се сплъстява чрез пране, без да бъдат използвани намесата на устройства, машини и технологии.

Плъстенето на този естествен материал е добър метод на арттерапия, чрез който се докосваме до тайните на древното изкуство, вникваме в детайлите на творчеството и влагаме много емоция и търпение в изработването на красиво изделие. Единственото, което ни трябва е желание за работа и въображение.

Дейността е подходяща както за начинаещи в този вид изкуство, така и за хора, които искат да обогатят методите си на работа в сферата на приложното изкуство. Подходяща е за малки и за големи и за всички, които желаят да създават нещо красиво с ръцете си.

Вълнената работилница работи всеки четвъртък, от 14:00 до 17:00ч, на ул. Козлодуй № 27-29.

За записване за участие можете да ни позвъните на телефони  0882 122 662 и 0884 688 119 или да ни пишете на ЦСРИ Арт и Развитие към Агенция за Социално Развитие ВИЖЪН

Източник: Българска история

Освежихме базата на ЦНСТ „Подкрепа“

Освежихме базaтa на ЦНСТ „Единство“

БНТ отрази изложба на дейност „Палитра“

Изложба „Без предразсъдъци“

Предстоящо откриване на изложба „Без предразсъдъци“.